Op 4 mei organiseerde Welcome haar tweede Herdenkingsdiner. Waren er vorig jaar nog 100 genodigden, waren dat er dit jaar 200(!) die met elkaar aan tafel gingen en met wie er gezamenlijk werd herdacht. De ingrediënten waren hetzelfde: 50/50 nieuwkomers en locals, inspirerende sprekers, zowel locals als nieuwkomers, eten van chef Jay Assad en het in ere in stand houden van de traditie die we in Nederland kennen op 4 mei.

De hele maand mei host Welcome het Ontmoetingsmuseum in het Meterhuis op het Westergasterrein. Daar worden talloze evenementen en activiteiten georganiseerd waar locals en nieuwkomers samenkomen. Het Herdenkingsdiner was onderdeel van dit programma en tevens de aftrap van deze maand. Het diner vond plaats in het Machinegebouw dat ook gelegen is op het Westergasterrein. Daar stroomde het op zaterdag 4 mei binnen met locals en nieuwkomers die niet veel later met elkaar aan tafel zaten, aten, verhalen uitwisselden en samen om acht uur twee minuten stil waren.

“Het was leukste en beste event sinds ik in Nederland ben”
– Shero Khalil

Anders dan de gebruikelijke Vrijheidsmaaltijden die door het land worden georganiseerd, focust Welcome zich met haar Herdenkingsmaaltijd op het in stand houden van de traditie van 4 mei. De oorlog in Syrië en andere plekken in de wereld staan bij vrijwel alle nieuwkomers op het netvlies gegrift. Het is een onderwerp dat ze vaak wegstoppen en liever niet ter sprake brengen. Maar integreren gaat om wederzijds begrip. De Tweede Wereldoorlog is voor Nederland een moreel kompas geworden. Nog ieder jaar wordt op 4 mei het sentiment ‘dit nooit meer’ opnieuw hard gemaakt. De oorlogen die nieuwkomers in Nederland hebben ontvlucht zijn nog vers, en zorgen nog voor veel obstakels in hun dagelijkse leven. Door elkaars verleden te bespreken leren we elkaar beter begrijpen. Door samen dankbaar te zijn voor de vrijheid die we in Nederland kennen, verzoenen we.

“Bijzondere avond, goede sprekers, lekkere eten en gezellige muziek.”
– Mona Hamo

Spreker Baba Tarawally benoemde in zijn speech dat we minder moeten redeneren vanuit hij/zij en meer vanuit wij. Spreekster Oumaima riep iedereen op om open te staan voor de nieuwe gezichten van de stad, de nieuwe buren, en elkaar openlijk en hartelijk ontvangen. Beiden in lijn met waar Welcome voor staat.

Op 3 mei mochten oprichter Julius en community manager Moustafa op NPO Radio 1 vertellen waarom Welcome opnieuw een Herdenkingsdiner organiseerde. Dit kun je hier terugluisteren.

Alle foto’s van deze memorable avond vind je hier terug.