Rondje Nederland, een terugblik

3 juli 2020 | Nieuws | Door Jozy Gallmann

D-day

Op zaterdag 13 juni liep ik ‘s ochtends vroeg door het Amsterdamse bos. Gehuld in een geel Welcome app t-shirt stapte ik stevig door. Waarom? Het was de dag van Rondje Nederland, een sponsoractie opgezet door Welcome app waar ik aan deelnam. Overal in Nederland waren op dat moment deelnemers van de sponsoractie volop in beweging. Samen probeerden we in afstand een rondje Nederland – zo’n 1478 kilometer – af te leggen. Ik zou gaan hardlopen, maar een knieblessure gooide roet in het eten. Dus besloot ik mijn gekozen afstand van 21 kilometer te wandelen.

Rondje Nederland voor nieuwkomers

Welcome app riep deze sponsoractie in het leven op het moment dat de pandemie erin hakte. De coronacrisis heeft vanzelfsprekend ook grote impact op onze doelgroep: nieuwkomers in Nederland. De corona-maatregelen leidden tot verplicht thuiszitten, gesloten instanties, afgelaste taallessen, thuisonderwijs moeten geven zonder zelf goed Nederlands te spreken en dat allemaal zonder een netwerk te hebben dat kan helpen. Voor deze mensen zet Welcome app zich in en dat willen we blijven doen. Maar ook Welcome app voelt de crisis in de portemonnee en dus kwamen we zelf in actie. Zo was de sponsoractie geboren. Het idee? Met alle deelnemers samen een Rondje Nederland afleggen.

Persoonlijke records gebroken en grenzen verlegd

We lanceerden de sponsoractie de (online) wereld in en stonden ruim vijf weken later versteld van de inzet van de deelnemers. De inschrijvingen bleven binnenkomen, zelfs tot een paar dagen voor de wedstrijddag en de donatieteller heeft sindsdien niet stilgestaan. Op de wedstrijddag zelf zijn vele persoonlijke records gebroken en grenzen verlegd. Birthe en Jasper renden hun eerste tien kilometer ooit, een groep wielrennende mannen fietste van Helmond naar Amsterdam (!), tien samenwonende vrouwen legden gezamenlijk maar liefst 200 kilometer af en er zijn halve, hele en dubbele marathons geskeelerd, gefietst, gerend en gewandeld.

Saamhorigheid

Voor mij was het de eerste keer dat ik deelnam aan een sportevenement waarbij iedereen individueel en niet op dezelfde locatie racete. Desondanks voelde ik echt saamhorigheid met alle nieuwkomers en locals die meededen. En of we het gehaald hebben? Jazeker! Er is in totaal ruim 3,5 keer een rondje Nederland afgelegd en €16.586 euro opgehaald. Wauw.