Stefan Terink en Bahlbi Brhane zijn door Welcome (voorheen Blendin) aan elkaar gematcht met het doel om het professionele netwerk van Bahlbi te vergroten. Stefan en Bahlbi spraken lange tijd bijna wekelijks af en zijn nu goede vrienden. Ze bereiden samen sollicitaties voor en inmiddels is Bahlbi trainee bij het UWV.

Stefan is opgegroeid in het oosten van Nederland. Hij heeft een heel sociaal karakter en veel vrienden. Hij houdt van voetballen, wielrennen en alles wat te maken heeft met teamsport.  Na de middelbare school verhuisde Stefan naar Groningen waar hij Technische Bedrijfskunde heeft gestudeerd. Daarna kwam hij naar Amsterdam voor zijn eerste baan. Hij werkte in het begin als strategie consultant waar hij besturen van grote bedrijven heeft geadviseerd. Daarna ging hij werken voor productiebedrijf Smurfit Kappa als business development manager. Stefan houdt van fysieke producten en van mensen. Omdat hij in deze baan dagelijks veel in gesprek is met productiemedewerkers, managers en directeuren was dit voor hem een perfecte match. Hij vindt die interactie het allerleukst aan zijn werk.

Bahlbi kwam in 2015 vanuit Eritrea naar Nederland. In zijn land rondde Bahlbi een Bachelor in economie af en werkte hij als geschiedenisleraar aan de Segeniti middelbare school in Eritrea. In Nederland kreeg hij een verblijfsstatus en een huis in Amstelveen toegewezen, [daar woont hij inmiddels 3  jaar]. Bahlbi was vastbesloten om de Nederlandse taal te leren en om daarna te gaan werken of te studeren. Bahlbi’s ambitie was om in de business sector te werken als sales medewerker. Hij startte een intensieve cursus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nadat hij de cursus had afgerond, ging hij op zoek naar een baan. Hij kwam in contact met het Welcome team tijdens een evenement op de Vrije Universiteit. Welcome verbindt Nederlanders met vluchtelingen zodat ze hun sociale en professionele netwerk kunnen vergroten.

Tijdens de eerste ontmoeting was er al sprake van een ‘persoonlijke klik’ volgens Stefan.

Via wat toen nog Blendin heette en nu de Welcome App is werd Stefan aan Bahlbi gematcht. Bahlbi en Stefan hebben de eerste keer in een informeel restaurant in Amsterdam-Zuid afgesproken. Tijdens de eerste ontmoeting was er al sprake van een ‘persoonlijke klik’ volgens Stefan.  “Ik ben redelijk extravert en Bahlbi is iemand die nieuwsgierig is en graag vragen stelt’’ aldus Stefan.  Ze hebben veel tijd besteed aan elkaar leren kennen, niet alleen professioneel maar ook persoonlijk. Stefan had nooit eerder iemand uit Eritrea ontmoet. Hij leerde veel overl waar Bahlbi vandaan komt en wat hij doet om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. We spraken over ons persoonlijke leven en  deelden onze achtergrondverhalen”.  zei Bahlbi. Ze spraken bijna wekelijks af. Een keer ontmoette ze elkaar in een Ethiopisch restaurant waar Stefan voor het eerst Oost-Afrikaans eten at. “Pittig, maar wel heel lekker.”

Naast sociaal contact, heeft Stefan kennis en informatie gedeeld met Bahlbi over de business sector in Nederland. Hij legde Bahlbi uit hoe de Nederlandse arbeidsmarkt werkt.

Bahlbi zocht vacatures online en deelde deze met Stefan en samen bespraken ze bijvoorbeeld, wat voor kleding geschikt is voor een sollicitatie, hoe gaat zo’n gesprek, wat voor soort vragen kan hij krijgen en hoe zou hij die vragen kunnen beantwoorden.  Ik had geen idee hoe sollicitatiegesprekken gaan in Nederland”, aldus Bahlbi. Deze kleine praktische zaken, zorgden ervoor dat Bahlbi goed voorbereid en een stuk zelfverzekerder deze gesprekken inging.  Bahlbi heeft uiteindelijk via zijn vrijwilligerswerk een baan bij Sligro gevonden. Bahlbi denkt dat het erg belangrijk is om contact te hebben met een Nederlander, omdat het proces van werk zoeken zo moeilijk is voor nieuwkomers.  Bahlbi werkt nu als trainee bij het UWV. Hij vindt het een belangrijke kans voor hem om kennis en ervaring op de arbeidsmarkt te krijgen.

Voor Stefan was deze ervaring een “eye opener”, hij wist weinig over nieuwkomers. Hij heeft veel respect voor wat Bahlbi heeft doorstaan om hier te komen en voor de hoeveelheid moeite die hij doet om hier te integreren en een volwaardig thuis op te bouwen. Stefan denkt dat mensen niet stil staan bij deze feiten. Daarom deelt Stefan graag zijn ervaring met mensen in zijn omgeving.  “Ik vertel dan over de achtergronden van mensen die hier komen, waar ze tegenaan lopen en wat wij kunnen doen om die problemen te verhelpen. Ik vind het belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen. Volgens Stefan kan de komst van vluchtelingen naar Nederland als kans gezien worden, in plaats van een bedreiging. Stefan en Bahlbi zijn tot op de dag van vandaag regelmatig in contact met elkaar.  

Stefan sluit af met “Er is nog zoveel dat wij van elkaar kunnen leren”.

Vindt je leuk om nieuwkomers te op weg te helpen met werkgerelateerde vragen? Download de Welcome App!