#peopleofwelcome: Tasar   

 augustus 2020 | #peopleofwelcome

#peopleofwelcome is een rubriek die de gebruikers en het team van Welcome app een gezicht geeft en hun verhaal vertelt. Voor deze editie spraken we met Tasar. Op 22 augustus presenteert Tasar haar boek De gouden littekens van mijn hart aan de wereld tijdens een livestream opgezet met Welcome app. Wie is deze vrouw die afkomstig is uit Syrië en in het Nederlands een boek schreef?

Tasar groeide op in Latakia, Syrië waar ze Engelse literatuur studeerde. Ze wilde graag docent Engels worden. Toch kon ze met haar diploma op zak geen baan vinden vanwege het systeem in Syrië. Alleen door torenhoge bedragen te betalen aan bepaalde mensen met macht zou een baan als docent voor haar tot de mogelijkheden behoren. Omkoperij. Daarom besloot Tasar op 24-jarige leeftijd, nu 20 jaar geleden, te vertrekken naar Dubai. Ze vond een baan bij McDonalds als manager en leerde er veel. En uiteindelijk vond ze een baan als docent. Ze ontmoette haar man en samen kregen ze een eeneiige tweeling. De twee jongens lijken sprekend op elkaar! Tasar noemt dit een gouden periode uit haar leven.

Dan volgt een moeilijke tijd met het verlies van dierbare mensen in haar leven. Haar man was zakenman en door een faillissement in 2008 verloor hij alles. Tasar staat er alleen voor en tot overmaat van ramp krijgen haar beiden zoons diabetes. Eerst de ene, een paar jaar later de andere. Ze weet zich geen raad en wil terug naar Syrië. Maar haar zoons hebben geen Syrisch paspoort, dus teruggaan blijkt geen optie. Ze besluit naar Nederland te gaan. Daar woont haar zus, die de reis naar west-Europa heeft gemaakt per boot. Bij de Italiaanse ambassade in Dubai vraagt ze om een visum waarmee ze binnen Schengen grenzen kan oversteken.

In 2016 komen Tasar en haar zoons aan in Nederland. Ze komt terecht in een AZC in Alkmaar. Haar kinderen gaan naar school en ook Tasar zelf gaat op zoek naar plekken om de taal te leren. Ze komt via de kerk in Alkmaar terecht bij een taalcafe. Anderhalve maand nadat ze in Nederland arriveerde, blijkt de burgemeester van Alkmaar het taalcafé te bezoeken. Tasar wil, ondanks dat ze pas net begonnen is Nederlands te leren, graag een dankwoord uitspreken naar de burgemeester. In het Engels, Arabisch en Nederlands bedankt ze de burgemeester voor het opvangen van haar familie. Ze is erg dankbaar. Tasar en haar kinderen wonen anderhalf jaar in het AZC waarna ze een woning toegewezen krijgen in Noord-Holland.

Nog altijd leert Tasar actief Nederlands. Ze leest boeken, luistert naar de radio, kijkt naar televisieprogramma’s. Omdat ze zelf taaldocent is, weet ze ‘Niet bang zijn om fouten te maken’. Ze zegt: Ik ben sociaal, ik durf te praten. En dat werpt zijn vruchten af. Ook heeft Tasar leren fietsen en zwemmen in Nederland. Ze gaat uitdagingen niet uit de weg, sterker nog, ze zoekt ze op! Ze besloot een boek te schrijven over de uitdagingen van haar leven. In het Nederlands.

Je kunt hier de livestream van haar boekpresentatie bekijken op 22 augustus om 20.00 uur en via deze pagina houdt Tasar je op de hoogte van nieuws over haar boek.