#peopleofwelcome: Birthe    15 juli 2020 | #peopleofwelcome

#peopleofwelcome is een rubriek die de gebruikers en het team van Welcome app een gezicht geeft en hun verhaal vertelt. Voor deze editie spraken we met Birthe, de Operations Manager en bestuurslid van Welcome app. Ze vertelt onder meer over haar roots en wat haar blij maakt.

Waar kom je vandaan?

Dit vind ik altijd een lastige vraag om te beantwoorden, want eigenlijk heb ik het grootste gedeelte van mijn leven (ongeveer 16 jaar van de 29) doorgebracht in Brabant. In twee kleine dorpjes: Wintelre (een heel klein dorpje dat niemand kent) en Waalre (een iets groter dorp dat tegen Eindhoven aan ligt). Maar mijn ouders zijn niet Brabants en ik ben er ook niet geboren, ben ik dan wel een Brabander? De gemiddelde bovensloter (Een bovensloter is iemand die tijdens carnaval vanuit het noorden (van ‘boven de grote rivieren’) naar het zuiden afzakt om daar, bij de benedensloters, carnaval te gaan vieren of niet-Brabander, red.) die me hoort praten, zal waarschijnlijk beweren van wel, want de zachte G draag ik met trots! Na vijf jaar in Maastricht gestudeerd te hebben, ben ik uiteindelijk vertrokken naar “de grote stad” en nu woon ik alweer ruim zes jaar in Amsterdam. In deze drukke en diverse stad voel ik me vaak thuis, maar als het me te druk wordt, kan ik af en toe uitwijken naar de Brabantse natuur en gezelligheid bij mijn ouders in het zuiden.

Hoe ben je bij Welcome app terecht gekomen?

Een jaar geleden heb ik onderzoek gedaan naar de behoeften van jonge statushouders in Amsterdam, daarbij heb ik ook organisaties gesproken die met deze doelgroep werkten en contact hebben. Op die manier kwam ik in contact met Julius, de oprichter van Welcome app. Ik was onder de indruk van dit gesprek en ik heb de stoute schoenen aangetrokken en Julius gemaild met de vraag of Welcome app nog iemand kon gebruiken om de interne organisatie te ondersteunen. Zo gezegd, zo gedaan en sinds oktober 2019 ben ik Operations Manager bij Welcome app. Onze samenwerking ging zo goed dat ik sinds april 2020 ook officieel ben toegetreden als bestuurslid van de stichting!

Wat is je rol bij Welcome app en wat vind je hiervan?

Mijn rol is zeer uitgebreid, maar ik vat het graag samen als “ervoor zorgen dat alle interne zaken op orde zijn, zodat iedereen zijn/haar werk goed kan doen”. Dit varieert van lange termijn strategie uitstippelen voor Welcome app, samen met Julius en Pepijn, tot praktische zaken als contracten, salarissen en andere operationele taken. Daarnaast stuur ik ook met veel plezier de overige teamleden aan en bedenk ik hoe we het beste samen kunnen werken om zo Welcome app te laten groeien en nog meer nieuwkomers zich thuis te laten voelen in Nederland.

Wat maakt jou blij?

Er zijn veel dingen die me blij maken, maar de belangrijkste zijn: gezelschap van goede vrienden, koken en buiten zijn in de natuur, dichtbij het water.
Koken kan voor mij een vorm van ontspanning zijn, juist na een lange stressvolle werkdag (want die zijn er ook!) of juist een gezellige bezigheid met en voor vrienden. Ik houd dus wel van een diner party bij mij thuis!
Ik woon dan nu wel in de stad, maar zodra ik de mogelijkheid heb, zul je me buiten vinden, weer of geen weer! Kamperen in de duinen, skiën in de bergen, surfen of suppen, mountainbiken of hardlopen, I am all up for it!

Werken bij een corporate vs. werken bij Welcome app

Voordat ik bij Welcome app begon, werkte ik voor een snel groeiende tech start-up. Een vette ervaring, waar ik veel heb geleerd, maar ik merkte ook dat een kleinschalige organisatie beter bij mij past. Bij Welcome app draag ik veel verantwoordelijkheid en er is veel ruimte voor eigen initiatief, dat vind ik erg leuk! Daarnaast, wat ik nog belangrijker vind, is dat ik me inzet om een maatschappelijk vraagstuk aan te pakken. In plaats van te werken voor commerciële doelstellingen, weet ik dat wij als app alles op alles zetten om het leven van nieuwkomers in Nederland beter te maken. Dat maakt mijn werk zo mooi!

#peopleofwelcome: Birthe