#peopleofwelcome: Sarah

September 2, 2019 | Overig | By Aisha Ahmed

#peopleofwelcome is een rubriek waarin de gebruikers van de Welcome app een gezicht krijgen en hun verhaal delen. In deze editie het verhaal van Sarah.

Het leven was mooi in Latakia. Ik had heel veel vrienden uit verschillende steden en dorpen in Syrië. Veel studenten kwamen naar Latakia om te studeren aan de Tishreen Universiteit. Ik woonde samen met mijn ouders, twee broers en zus. Ik heb kinderverpleegkunde gestudeerd aan de Tishreen Universiteit. Ik begon te werken tijdens mijn tweede studiejaar op de universiteit. Ik werkte op de spoedeisendehulp in het ziekenhuis. Daar zorgde ik voor kinderen die met een afwijking of ziekte werden geboren. 

De onrust in Syrië begon aan het einde van mijn eerste jaar op de universiteit. Men kon niet naar Latakia toe reizen. Het was voor jonge mensen heel gevaarlijk om naar andere gebieden af te reizen.  Ik heb heel veel vrienden verloren. Gelukkig woonde ik in Latakia en ik kon mijn opleiding afronden. 

Mijn broers waren naar Nederland gevlucht. Via familie hereniging mochten mijn ouders ook naar Nederland komen. Mijn zusje en ik waren niet minderjarig, wij bleven daarom achter in Syrië. Omdat we geen familie meer hadden in Latakia, moesten wij naar onze oma in Homs.

Ons leven was totaal anders sinds we ons huis hadden verlaten. Leven in Homs was ook niet makkelijk. Veel vluchtelingen die uit andere delen van het land gevlucht waren, kwamen naar Homs, omdat het rustiger was. Het was een grote chaos. Het was niet mogelijk om te werken. Ik had niks te doen. Ik werd depressief van de situatie en wilde terug naar Latakia, maar helaas kon dat ook niet.

Toen mijn ouders naar Nederland kwamen vroegen ze een visum aan voor mijn zusje en mij. Uiteindelijk kwamen wij anderhalf jaar geleden naar Nederland. Op dit moment woon ik  met mijn gezin in Purmerend. 

 

In Nederland moest ik opnieuw beginnen. Thuis zitten is niks voor mij en daarom heb ik naast mijn taalcursus vrijwilligerswerk gedaan. Zo kon ik naast mijn lessen de Nederlandse taal oefenen.

Mijn droom is om als kinderverpleegkundige op de IC te werken. Ik kan gelukkig als kinderverpleegkundige in Nederland werken. Door mijn ervaring en studie hoef ik niet meer te studeren. Ik moet alleen een BIG register hebben en daarvoor moet ik een aantal toetsen maken. 

Momenteel loop ik stage bij het Zaanse medische centrum als kinderverpleegkundige. Hier oefen ik om straks aan het werk te gaan. Ik wil alle toetsen maken voor de BIG registratie en zo snel mogelijk aan de slag gaan als kinderverpleegkundige. 

Ik dacht altijd dat als ik de Nederlands taal goed zou leren alles goed zou gaan. Nu ben ik er achter gekomen dat dit niet waar is. Als je in een nieuwe omgeving bent, heb je een sociaal netwerk nodig om je omgeving te begrijpen. Contact met locals is daarom heel belangrijk. Je bouwt een sociaal netwerk op waardoor je gelukkiger kunt leven. Via de Welcome app spreek ik af met mensen en ga ik naar bijzondere evenementen.