#peopleofwelcome is een rubriek waarin de gebruikers van de Welcome App een gezicht krijgen en hun verhaal delen. In deze editie het verhaal van Habtom.

In Eritrea bepaalt de overheid alles, ook waar mensen moeten werken of welke studie ze moeten volgen. Ik ben geboren in Segnetië, een kleine stad ten zuiden van de hoofdstad Asmara. Ik leidde normaal leven volgens de Eritrese standaard. We konden gelukkig goed rondkomen. Mijn vader was dierenarts en mijn moeder was huisvrouw. Ik had drie zussen en een twee broers. Een van mijn zussen is overleden in 2012. De rest is uit Eritrea gevlucht in de hoop ergens anders een beter bestaan te kunnen opbouwen. Na de middelbareschool begon ik de universitaire opleiding medisch laboratoriumonderzoek.

Wanneer je in Eritrea afstudeert mag je niet zelf een baan kiezen, de overheid dwingt mensen om te werken in een branche die niet bij je past. Men verdient vervolgens zo weinig dat het moeilijk is om rond te komen. Bovendien heerst er met name onder de jongeren veel werkloosheid. De situatie was ontzettend moeilijk en ik zag een slecht toekomstperspectief voor me in Eritrea. Om deze reden besloot ik om te vluchten naar Ethiopië. Daar ben ik opnieuw de opleiding  medische laboratoriumtechnologie begonnen. Ik moest mijn studie en levensonderhoud bekostigen, gelukkig steunden mijn broers en zussen mij tijdens mijn studie. 

Na mijn studie te hebben afgerond heb ik nog twee jaar gewerkt in Ethiopië. Ik zat daarnaast in een traject voor immigratie naar Canada, maar dat is niet gelukt. Ik besloot om naar Sudan te gaan. Daar mag je als vluchtelingen echter niet werken. Ik heb toen illegaal gewerkt voor kennissen om mijzelf te kunnen onderhouden. De situatie in Sudan was moeilijk, mensen werden opgepakt en gevangen genomen. Mensen moesten vaak veel geld betalen om vrij te komen, dit is nog altijd het geval. 

Uiteindelijk meldde ik me aan voor de cursus Global Health in Nederland. Toen ik in Nederland terecht kwam besloot ik om hier te blijven omdat ik niet terug kon naar Sudan. Door de politieke situatie in Eritrea kon ik ook niet terugkeren naar mijn eigen land. Gelukkig kon ik in Nederland blijven.

Op dit moment ben ik bezig met het leren van de Nederlandse taal niveau B2+. Om verder te studeren in Nederland heb je een hoog taalniveau nodig. Mijn diploma is hier gewaardeerd op drie jaar universitaire opleiding medisch laboratoriumonderzoek. Dat betekent dat ik nog een jaar moet studeren om een diploma te halen waarmee ik verder kan. Ik mag wel als bloedafnamemedewerker werken! Daarom loop ik momenteel twee dagen per week stage bij Atal Medical laboratorium in Amsterdam West. Ik ben nog altijd opzoek naar betaalde baan.  

Naast het leren van de taal en mijn stage bij Atal hou ik me bezig met sociale activiteiten. Ik ga vaak langs bij Boost om de taal te oefenen. Ik heb een taalcoach en ik gebruik de Welcome App om mijn sociale netwerk te vergroten en om mijn omgeving beter te leren kennen.

In de toekomst wil ik de Nederlands taal goed beheersen, mijn diploma medische laboratoriumonderzoek halen en fulltime werken. Ik wil ook graag trouwen en kinderen krijgen. Ik ben dankbaar dat ik in een vrij land woon. Ik had nooit gedacht dat ik me welkom zou voelen in Nederland. Nederlanders zijn heel gastvrij, ik voel me thuis.