#peopleofwelcome: Ahmet

September, 2019 | Overig | By Pepijn Middeldorp

#peopleofwelcome is een rubriek waarin de gebruikers van de Welcome app een gezicht krijgen en hun verhaal delen. In deze editie het verhaal van Ahmet.

Denizli in Turkije is mijn geboortestad. Het is een mooie en rustige stad in het zuidwesten van Turkije. Ik woonde daar met mijn ouders en mijn broer. Nadat ik de middelbare school had afgemaakt, vertrok ik naar China om te studeren. In China heb ik een bachelor bedrijfskunde gedaan en daarna een master Internationale politiek. Daarnaast heb ik ook anderhalf jaar gewerkt voor een bedrijf die tentoonstellingen organiseert om buitenlandse merken te helpen een distributeur te vinden in Azië.

Na de mislukte militaire coup in 2016 in Turkije begon de overheid een groot aantal mensen te arresteren. Mijn familie en ik steunen de Gülen beweging. Mensen die verdacht worden deze beweging te steunen worden gearresteerd. Zo werden mijn vader en broer aangehouden in die periode. Ze zaten 3 jaar vast in de gevangenis. Het was een hele moeilijke periode voor mijn moeder en ik kon niet bij haar zijn. Ik was bang dat ik na mijn aankomst gearresteerd zou worden. Ik kwam 6 maanden geleden naar Nederland, omdat ik een veiliger leven en een betere toekomst wil. Nederland is een veilig en vrij land. 

Momenteel zit ik officieel in een asielzoekerscentrum in Emmen, maar ik verblijf met vrienden in Rotterdam. Mijn opties zijn op dit moment beperkt als het gaat om werken of de taal leren. Ik zit momenteel nog in een asielprocedure. Desondanks, ga ik naar de bibliotheek in Rotterdam om de Nederlandse taal te leren. Daarnaast heb ik ook een taalcoach die mij helpt met de taal. Ik kan in het Nederlands boodschappen doen en een koffie bestellen. Gelukkig ben ik toegelaten in een masterprogramma aan de Universiteit van Utrecht. Het programma heet ‘inclusion’ en is bedoeld om asielzoekers die hoogopgeleid zijn te helpen met het halen van een diploma aan een Nederlandse universiteit. Ik wil hierna graag een master Supply Chain management doen. Mijn droom is om te werken bij de Rotterdamse haven. Ik spreek Turks, Chinees, Engels en hopelijk Nederlands binnenkort. Dat is een groot voordeel tijdens het werken bij een havenbedrijf.

Het is niet makkelijk om in contact te komen met locals als je nieuw bent in een land. Ik probeer echter mensen te ontmoeten en Nederland beter te leren kennen. Onlangs ontdekte ik de Welcome app, waar je op een gemakkelijke manier met locals in contact kunt komen. Ik heb hele aardige mensen ontmoet via de Welcome app. Ik vind mijn leven hier heel mooi en ik geloof dat ik een goede toekomst in dit land zal hebben.