4 en 5 mei zijn belangrijke dagen in de Nederlandse samenleving. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk precies? Op 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De vlag hangt dan halfstok, er worden bloemenkransen gelegd op de Dam in Amsterdam, een trompettist speelt het ‘Taptoe-signaal’ en om exact 20.00 uur is iedereen in Nederland twee minuten stil om de doden te herdenken. De dag erna, op Bevrijdingsdag, vieren we de bevrijding van Nederland. De vlag hangt dan helemaal uit en men viert samen de vrijheid!

Welcome app organiseert al twee jaar op 5 mei een gezellig Vrijheidsdiner, vorig jaar waren er maar liefst 200+ man! Vanwege het coronavirus kan het diner helaas dit jaar niet doorgaan maar desondanks willen we vieren dat we in een vrij land leven. Juist nu is saamhorigheid belangrijk, want samen staan we sterk. We willen jullie dan ook uitnodigen voor het VIRTUELE VRIJHEIDSDINER! Iedereen mag aanschuiven (vanuit zijn eigen huis) en de avond zal in het teken staan van verbinding. We hebben twee heerlijke recepten van Mouna Hamo (Syrische gerechten: Makloba of de vegetarische Mejadara) en vragen iedereen om een van de recepten te bereiden voordat de avond om 20.00 uur begint. We houden rekening met de Ramadan en er zal pas na zonsondergang gegeten worden. Doe jij ook mee en wil jij vertellen wat vrijheid voor jou betekent?

Meld je aan voor het Virtuele Vrijheidsdiner via de Welcome app. En schuif op 5 mei vanaf 20.00 aan bij het diner via deze link: https://meet.google.com/yyy-azpk-gyo?hl=nl&authuser=0

Het programma:

  • Ter voorbereiding: Kook één van de gerechten van Mouna Hamo 
  • 19.55 uur: Klik op bovenstaande link en schuif aan
  • 20:00 uur: Opening met Julius & Fikria 
  • 20.15 uur: Gedicht van Moustafa Hamo en muziek van Mehmed Polat en Jameel Alasadi
  • 21:13 uur: Met elkaar eten na zonsondergang
  • 21:20 uur: Proosten op onze vrijheid


Het maken van Makloba
Zin in een heerlijk en makkelijk te bereiden Syrisch gerecht? Het recept is nu gemaakt voor vier man; pas het aan waar nodig zodat het ook voor jou gezinssituatie genoeg is.

Ingrediënten voor vier personen:

  • Een grote kop basmati rijst (ongeveer 200 gram)
  • Water 
  • Twee aubergines 
  • Een tomaat 
  • Drie kippenbouten
  • Zout
  • Een bouillonblokje (Maggi – kippenbouillon)
  • Amandelen 150 gram
  • Olijfolie en boter

Zo bereid je de maaltijd:

Snijd de kippenbouten in stukken en voeg er zout en Maggi aan toe, doe het allemaal in een pan met water en breng het aan de kook. Snijd de aubergine en bak deze in olie. Week de rijst in warm water en snijd de tomaat in plakken. Als de bouten gaar zijn, haal je het vlees van het bot (bewaar het water waar de kip in gekookt is!). Leg de gesneden tomaten eerst in de bodem van de pan, dan de gebakken aubergine, dan gekookte kip daarna de rijst en de amandelen en dan nog een keer aubergine, de kip en de rijst (tweede keer zonder tomaten). Als laatste een lepel boter en een groot glas van de kippenbouillon eraan toevoegen. Zet de pan een half uur op middelhoog vuur. Zet het vuur dan uit, bedek de pan met een doek gedurende 15 minuten. Draai uiteindelijk de pan om op een groot bord en het is klaar om te serveren! ‘akl ladhidh

Liever een vegetarisch gerecht?  Maak dan Mouna’s Mejadara!

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 groot glas bulgur 
  • 1 groot glas linzen
  • Een middelgrote ui
  • Zout
  • Olie

Zo bereid je de maaltijd:

Kook de linzen. Meng de gekookte linzen met bulgur in een pan en voeg er in 1 glas water en wat zout aan toe en zet de pan op laag vuur tot het water verdampt. Snijd en bak de ui in een kwart kopje olijfolie. Als de ui gebakken is, voeg je de olijfolie van de gebakken ui aan de bulgur en linzen toe. Leg als laatste de gebakken uien erop. ‘akl ladhidh