AZC Tour #2

November 11, 2019 | Overig | By Aisha Ahmed

Welcome AZC Tour | 6 november

Een nieuwe maand en daarom ook een nieuwe AZC tour! Deze keer ging het Welcome team naar de mooie provincie Overijssel voor een bezoek aan het AZC Hardenberg. Samen met bewoonster Ruham organiseerden we een herfstige middag om iedereen te introduceren met de Welcome app. Dit jonge AZC, geopend in 2016, heeft inmiddels +500 inwoners bestaande uit zowel asielzoekers als statushouders. In totaal is er plek voor zo’n ongeveer 700 man maar er zullen altijd plekken worden vrijgehouden ‘voor crisissituaties en zodat er ruimte is voor iets meer speling en leefruimte’ zegt burgemeester Peter Snijders (De Stentor, 2019). Die speelruimte wordt flink benadrukt wanneer we bij aankomst een groot luchtkasteel zien bezaaid met springende, vallende, lachende en gierende kinderen. Een grote tent met statafels en een dj die gezellige muziek draait, nodigt de rest van de inwoners uit.

Onze Pepijn neemt het voortouw en begint aan de Nederlandse introductie van de Welcome app, Moustafa volgt in het Arabisch en Aisha in het Engels. Hierna begint het vragenvuur; hoe werkt het dan precies? Hoe downloaden we het? Kan ik er ook een baan mee vinden? Verspreid proberen we ieders vraag te beantwoorden en ook zoeken we de groepjes op die wat meer achteraf staan. In totaal zijn er op de dag bijna 100 downloads gerealiseerd! Super trots op ons team! Iets wat ontzettend opviel is de open positieve houding van de aanwezige lokale partijen. Er was bijvoorbeeld een dame van de lokale bibliotheek, een ambtenaar, de vaste lerares Nederlands van het AZC en ook Buddy Project Hardenberg was aanwezig. Al deze lokale partijen zijn voor ons net zo belangrijk als de nieuwkomers. Integratie kan namelijk onmogelijk vanaf één kant komen. En dit is precies wat zij stuk voor stuk beaamden: ‘Het westen van Nederland heeft een meer liberaal imago maar uiteindelijk lijkt het alsof je daar meer voor je eigen hachje moet zorgen. Wanneer je hier niet iets van vrijwilligerswerk doet, dan word je met de nek aangekeken. Noem het een degelijke ouderwetse christelijke opvoeding, maar dat brengt wel goede dingen voort hier in gemeente Hardenberg!’ – aldus bibliotheek medewerkster Hardenberg. 

We eindigden de middag met muziek uit alle windstreken waarbij het de altijd populaire Syrische dans dabke was die iedereen liet meedoen. Ook bleek er nog een rapper in ons midden te zijn, een 5-jarig meisje dat met al haar moed de microfoon nam en twee jonge pubers die begeleid werden op een saz. Onwijs bedankt aan iedereen die mee heeft geholpen om weer een succesvolle AZC tour op te zetten! Op naar de volgende!